Întrebări frecvente_
01
Care sunt obiectivele psihoterapiei?
Consilierea şi psihoterapia au ca scop ajutarea persoanei în a-şi rezolva problemele prin resurse proprii şi a-și prelua controlul propriului destin. În timpul şedinţei de psihoterapie, prin discuțiile purtate, efortul terapeutului este de a te "oglindi" în contextul situaţiei cu care te confrunți. Un terapeut suficient de bun va încerca să te ghideze pe un drum unde îți vei înțelege greșelile, te vei adapta și te vei schimba. Procesul psihoterapeutic nu trebuie văzut ca o modalitate prin care poți primi sfaturi. Dinamica terapeutică se desfăşoară "împreună", între tine și psihoterapeut trebuind să existe o relație colaborativă.
02
Cine poate beneficia?
Psihoterapia poate fi utilă pentru dezvoltare personală sau pentru o varietate foarte largă de probleme. Psihoterapia individuală, psihoterapia de cuplu, psihoterapia de familie, psihoterapia copilului, psihoterapia de grup etc. se adaptează în funcţie de beneficiar, dar şi în funcţie de problemă. În literatura de specialitate există liste întregi de probleme cu care o persoană se poate confrunta. Chiar dacă ai căutat să afli despre situaţia ta, să nu îţi faci griji dacă nu o găseşti. Terapeutul nu caută să pună o etichetă, ci caută să înţeleagă cât mai bine situația cu care te confrunţi. Oricare ar fi motivul pentru care alegi să faci terapie, scopul terapeutic este starea de bine şi găsirea energiei şi bucuriei de viaţă.
03
Cum aleg terapeutul ideal?
Psihoterapeutul trebuie sa fie o persoană cu care te simţi confortabil, cu care ai o relaţie bazată pe empatie, respect şi sinceritate. La psihoterapeut ar trebui să te simţi înțeles, acceptat şi susţinut. Fie că ai găsit un terapeut pe internet sau din recomandarea cuiva, primul pas este programarea unei prime întâlniri. După ce discutaţi și observi cum te simţi în relaţia cu el, în final tu decizi dacă faci o programare pentru săptămâna viitoare. Nu trebuie să te simţi obligat să alegi un terapeut dacă nu simţi 100% că te poate ajuta; este dreptul tău să alegi.
04
Cum se formează psihoterapeuții?
Există școli de formare pentru psihoterapeuţi în care procesul de formare poate fi de lungă sau de scurtă durată. De exemplu, eu am urmat cursurile în cadrul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă, unde procesul de formare este de aproximativ patru ani.
05
Ce să întreb la prima ședință?
În linii mari, te va interesa sa afli informaţii despre calificările și experienţa psihologului, precum şi despre afilierea la organizaţii de profil. În România, toţi practicienii care oferă servicii în domeniul psihologic trebuie să fie afiliaţi la "Colegiul Psihologilor din România" și să respecte un cod etic şi deontologic. De asemenea, va trebui să întrebi ce prețuri practică, care sunt drepturile şi obligaţiile părţilor şi, nu în ultimul rând, despre aspectele legate de confidenţialitate.
06
Care poate fi durata și frecvența tratamentului?
O ședință de psihoterapie durează aproximativ 60 de minute, cu o frecvență de cel puțin 4 ori pe lună. În funcție de nevoile tale și specificul problemei, se poate lucra și de 2, 3 ori pe săptămână. În literatura de specialitate se vorbește despre intervenție psihoterapeutică atunci când se depășește un număr de 12 ședințe. Deci, psihoterapia este un proces care se întinde pe o durată mai mare de timp.
07
În cât timp voi vedea rezultate?
Sincer, îmi este greu să îți răspund. În general, clienții se prezintă la cabinet atunci când situația cu care se confruntă devine din ce în ce mai greu de manageriat. Faptul că aleg să-și deschidă sufletul în fața unui psihoterapeut îi relaxează, deci este un prim câștig pentru ei. Un client motivat pentru schimbare, un terapeut empatic, tolerant și prezent sunt variabile care vor influența pozitiv apariția rezultatelor.
08
Care sunt costurile?
Tariful pentru o ședință de psihoterapie individuală este 200 lei și poate să crească în funcție de anumiți factori pe care îi vom stabili după prima ședință.